Potrivit agenției de presă MTI care citează un comunicat al Nébih, în exploatația maghiară există un număr de aproximativ 115.000 de rațe care urmează să fie sacrificate.
Conform documentului de presă, testele au relevat și de această dată un focar de gripă aviară înalt patogenă subtipul H5N8, periculos pentru păsările domestice.
Nébih a luat măsurile necesare, conform sursei citate, astfel că pe lângă sacrificarea păsărilor infectate, a fost stabilită o zonă de protecție cu o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri în jurul fermei.
„Cel mai probabil, în apariția bolii au jucat un rol păsările sălbatice care vizitează lacul din apropiere. Și în prezent există obligația hrănirii păsărilor domestice în locuri complet acoperite, de preferință și cu pereți laterali, iar așternutul trebuie depozitat astfel încât păsările sălbatice să nu aibă acces la acesta. În curând, cerințele vor fi completate cu obligativitatea păstrării păsărilor în adăposturi complet închise”, se precizează în informare.
Însă din cauza riscului crescut, se recomandă de pe acum ca fermierii să își țină efectivele în spații închise, se mai arată în comunicatul Nébih.
Marți, 14 ianuarie 2020, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că gripa aviară era confirmată la o exploatație comercială de găini ouătoare din județul Maramureș.
Conform precizărilor autorității, în vederea izolării focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe
„La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, îndeamnau la calm autoritățile de la București.
Datele de ultimă oră arătau că virusul a dus la uciderea a 11.190 de păsări din ferma maramureșeană, dintr-un total de 18.699 de capete.
Sursă foto: Pixabay